Nederlands nl
  • Nederlands nl
NL

Achter elke goede wijn staat een geweldige vrouw

Hebben vrouwen liever rosé? Mannen zijn degenen die weten hoe ze wijn moeten maken? De laatste jaren worden deze stereotypen in twijfel getrokken. Vrouwen hebben hun rechtmatige plaats ingenomen in de voorhoede van de wijnproductie, in Portugal en in de rest van de wereld, en ondanks het feit dat het beroep van wijnbouwer traditioneel wordt gezien als een mannenberoep, hebben zij vandaag bewezen dat de passie voor wijnstokken en wijn geen duidelijk geslacht kent.

mulher vinhedo vinho rosé


Wanneer had u voor het laatst de volgende ervaring? Je loopt een restaurant binnen voor een diner voor twee. Je gaat zitten en bekijkt het menu en de wijnkaart. U bestelt bij de behulpzame ober en na een ogenblik komt hij terug naar de tafel met de fles in zijn hand. Hij laat het etiket aan de twee zien, opent de fles en schenkt de wijn in het glas van de man. Als u de man bent, voelt u zich in verlegenheid gebracht omdat u niet werd gevraagd wie zou proeven en u de wijn doorgaf; als u de vrouw bent, voelt u zich beledigd omdat u ervan uitging dat u als vrouw niet gekwalificeerd was om de wijn te proeven. Als je deze ervaring niet hebt meegemaakt, gefeliciteerd!

De waarheid is dat de wereld van de wijn al eeuwen en eeuwen in het mannelijke wordt gedefinieerd. Hoewel sinds de tijd van het Romeinse Rijk de consumptie van wijn werd gedemocratiseerd in die zin dat zij werd toegestaan aan zowel slaven, vrouwen als soldaten, is de realiteit dat niet alleen de consumptie maar ook de produktie van wijn werd geassocieerd met het mannelijke universum. Maar sinds de jaren zeventig is die realiteit volgens deskundigen aan het veranderen. Vandaag, op een radicale manier.

Volgens verschillende studies zijn vrouwen verantwoordelijk voor het grootste deel van de wijnconsumptie in de wereld. Het voordeel is niet erg groot (49% voor mannen en 51% voor vrouwen), maar het is toch aanzienlijk gezien het stereotype van de consumptie. Anderzijds hebben vrouwen ook een sterk overwicht bij de keuze van wijn om voor thuis te kopen: volgens een onderzoek dat in Engeland is uitgevoerd door Vinexpo, een van de grootste wijnbeurzen ter wereld, worden 8 van de 10 flessen wijn gekocht door vrouwen.

Men realiseert zich hier dat de dingen echt veranderd zijn, en niet alleen in de consumptie, maar ook in de produktie. In feite willen vrouwen steeds meer deel uitmaken van een markt die hen lange tijd met argusogen bekeek. En daar is geen reden toe; bedenk maar eens dat de beoordeling van vrouwen bij de "Masters of Wine", een van de moeilijkste wijnexamens ter wereld, hoger is dan die van mannen.

Vrouwen en wijn: in Portugal hebben we verschillende "wijnoscars" die worden toegekend aan vrouwelijke oenologen

Vandaag de dag is een derde van de wijnmakers in de wereld vrouw. En ze hebben enkele voorbeelden in de geschiedenis om hen te inspireren. Een van hen is de legendarische D. Antónia Ferreira (ook Ferreirinha genoemd), een bekwame en vastberaden zakenvrouw die in de 19e eeuw het wijnbouwlandschap van de Douro beïnvloedde door boerderijen op te kopen en innovaties door te voeren, en die naar verluidt aan een schipbreuk ontsnapte dankzij de rokken die als haar boei fungeerden (een van de gevallen waarin het een voordeel is om een vrouw te zijn).

Maar het geval van D. Antónia Ferreira heeft geschiedenis gemaakt omdat het juist een uitzondering was. Waren er 30 jaar geleden nog geen vrouwen die wijn maakten in Portugal, vandaag de dag zijn er vele voorbeelden van uitmuntende wijn met een vrouwelijke touch.

Mulheres e o vinho | Dia da Mulher | Dia Internacional da Mulher

De uitzonderingen die de regel tarten

Achter een goede wijn staat ook een geweldige vrouw. In tegenstelling tot wat enkele tientallen jaren geleden gebeurde, hebben vrouwen hun rechtmatige plaats ingenomen in de voorhoede van de wijnproductie, in Portugal en over de hele wereld. Hoewel het beroep van wijnmaker van oudsher wordt gezien als een mannenberoep, hebben zij vandaag bewezen dat de passie voor de wijngaard en wijn geen vastomlijnd geslacht kent. Laten we enkele voorbeelden leren kennen van de vele die er gelukkig al zijn.

Revista de Vinhos heeft tijdens zijn jaarlijkse prijsuitreiking voor het beste van het jaar de "Oscar" voor wijnmaker van het jaar 2020 toegekend aan een... vrouwelijke wijnmaker. Filipa Pato, de winnares, was de eerste vrouw uit de regio Bairrada aan wie een dergelijke prijs werd toegekend, maar zij was niet de eerste vrouw, zoals we hieronder zullen zien.

Filipa Pato, dochter van de bekende Bairrada wijnmaker Luís Pato, begon haar carrière in 2001. Na te zijn afgestudeerd als chemisch ingenieur aan de Universiteit van Coimbra, reisde zij de wereld rond en bezocht zij enkele van de belangrijkste internationale wijngebieden, zoals Bordeaux in Frankrijk, Mendoza in Argentinië en Margaret River in Australië.

Vandaag, met het Filipa Pato & Willian Wouters zegel, zet hij zijn filosofie verder die hij uitdraagt in de slogan aanwezig op al zijn flessen: "authentieke wijnen, zonder make-up"
. 

Joana Maçanita heeft ook wijn in haar familie aderen. Joana, zus van de bekende wijnmaker António Maçanita, is wijnmaker, wijnproducent, consultant en trainer. Ze begon haar carrière in de Alentejo, verhuisde naar Australië en produceert sinds 2011 haar eigen wijn in de Douro en helpt andere producenten hun eigen identiteit en wijn te creëren via het adviesbureau dat ze samen met haar broer heeft, WineID. Zij is ook een gepubliceerd auteur, met het boek "Wit of Rood?" over de geheimen en curiosa van wijn.

Susana Esteban reisde van Galicië naar de Douro en vervolgens naar de Alentejo. Onderweg werkte ze voor Sandeman en Quinta do Crasto, won in 2012 de prijs Wijnmaker van het Jaar van Revista de Vinhos, won een aantal internationale prijzen en lanceerde haar eigen wijnen onder namen als "Procura", "Aventura", "Sidecar" en meer recent "Croché" en "Tricot", samen met haar vriendin en collega-wijnmaker Sandra Tavares da Silva.

Casa Ermelinda Freitas is aanwezig in bijna alle commerciële oppervlaktes. Het is een zeer succesvol merk dat tot stand is gekomen dankzij de inzet van vier generaties vrouwen die door hun weduwschap gedwongen waren het bedrijf over te nemen. Met 440 hectare land en een productie van 12 miljoen liter wijn, wordt het merk momenteel geleid door Leonor Freitas, die hoopt het bedrijf door te geven aan haar dochter.

Joana Cunha is wijnmaker bij Quinta do Mondego, in de Dão-regio, die haar familie in 1994 kocht en ontwikkelde met 30 hectare wijnstokken. Na studies microbiologie en postdoctorale graden in oenologie en wijnbouw heeft Joana zich toegelegd op de productie van de verschillende Quinta do Mondego-wijnen, en is zij een van de meest veelbelovende van de streek.

Wijn kopen en genieten: smaken voor alle genres

Is er een bepaalde smaak van vrouwen met betrekking tot wijn? Zijn er wijnen die meer bij de smaak van de vrouw passen dan bij die van de man? Hebben vrouwen liever rosé en mannen liever rood? Studies en meningen zijn tegenstrijdig. Wat wel kan worden gezegd, is dat beide geslachten wijn in het algemeen, in zijn vele variëteiten, weten te waarderen.

Als uw persoonlijke voorkeur bijvoorbeeld uitgaat naar meer bloemige aroma's, probeert u dan eens het pakket Eternal Feminine, met een selectie wijnen die deze proefnotities bevoorrechten, inclusief het lichte aroma van rozen en pepermunt. Maar als u het leven graag in rosékleuren ziet, waarom ontdekt u dan niet het pakket La vie en Rosé met keuzes van Quinta da Sequeira voor een onvergelijkbare frisheid en lichtheid.

Als u de productie van een wijnmaker wilt meemaken, waag u dan aan het Girl Power-pakket, met een selectie wijnen van Quinta do Mondego, van Joana Cunha.

En omdat vrouwen niet alleen van zachte en subtiele smaken hoeven te houden, biedt het I'm Sexy and I Know it-pakket een set portwijnen voor intensere smaken.

Zoals u kunt zien, zijn de wijnen qua smaak geschikt voor alle geslachten. Man of vrouw, ieder kiest diegene die het beste bij hem past. De geslachten daargelaten, wat goed is moet in zijn geheel worden gewaardeerd en vrouwen hebben al lang bewezen dat zij weten wat zij doen als het op proeven aankomt.

Wil je meer weten? Neem contact op met ons team via e-mail customer@vinuus.com