Nederlands nl
  • Nederlands nl
NL

Douro: de oudste afgebakende regio ter wereld

Als het gaat om de geneugten van het goede leven, is Portugal altijd een pionier geweest. De wijnbouw is een van de hoofdactiviteiten van ons land, en geen enkele regio heeft zich zo vroeg - letterlijk - afgebakend als de Douro-regio. Wist u dat er in de regio ongeveer 209 miljoen wijnstokken zijn aangeplant? Ontdek de geschiedenis en de kenmerken van 's werelds eerste afgebakende wijngebied.

Região demarcada do Douro | Quintas no Douro | vinhas Douro

Degene die de naam "Douro" gaf aan de streek die door de gelijknamige rivier wordt omspoeld, was waarschijnlijk overweldigd door het gouden landschap dat door de zon op het water wordt weerkaatst. Deze ware natuurlijke schoonheid wordt al sinds de prehistorie bewoond - naar schatting al 30.000 jaar geleden - en de klimatologische en geologische omstandigheden maakten het al vroeg mogelijk de kunst van de wijnbouw en de wijnproductie te bevorderen.

De eerste sporen van wijnbouw dateren uit de 20e eeuw v.C., met de ontdekking van de wijnstokken. C., met de ontdekking van druivenpitten "vitis vinífera" in de archeologische site van Buraco da Pala, bij Mirandela. Vanaf dat moment tot in onze dagen is de kunst van het produceren en waarderen van een wijn die ook in de Griekse oudheid werd aangeduid als het voedsel van de goden, in verschillende episoden ontwikkeld, en culmineert vandaag in tientallen boerderijen die verschillende soorten wijnen produceren: van versterkte of verrijkte tot stille wijnen, die welke aan tafel worden gedronken en de maaltijd begeleiden.

Maar voordat we ingaan op de specifieke kenmerken van de wijnen, beginnen we met het karakteriseren van de Douro-regio.

De afgebakende regio Douro: rust en vrijgevigheid

De Douro-rivier strekt zich uit over 850 kilometer, van de bron in Spanje tot de monding in de stad Porto. Van al zijn omvang ligt het grootste deel (525 kilometer) in Spanje. De afgebakende Douro-regio, die in 1756 door de Markies van Pombal werd gecreëerd, is de oudste gereglementeerde wijnregio ter wereld. De wijnvallei, zoals deze streek ook wel wordt genoemd, omvat ongeveer 250 duizend hectare en strekt zich uit van Freixo de Espada à Cinta en Barca de Alva, in het oosten, tot Régua en Mesão Frio. Daarvan is slechts 45 duizend hectare beplant met wijnstokken, waarop 120 druivensoorten worden geteeld waarvan de meest uiteenlopende witte, rode en roséwijnen worden gemaakt. Van al deze druivenrassen worden sommige in de regio als uitstekend beschouwd, zoals onder meer Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz.

In het algemeen kan wijn in twee grote categorieën worden ingedeeld: stille wijnen - d.w.z. wijnen die aan tafel kunnen worden meegenomen en de maaltijd begeleiden, meestal tussen 11 en 14 graden - en versterkte wijnen, waarvan port de hoogste exponent bij uitstek is, met de toevoeging van brandewijn die het een hoger alcoholgehalte geeft. En nu we het toch over druiven hebben, u moet weten dat er in totaal ongeveer 209 miljoen wijnstokken zijn aangeplant in de Douro-wijngaard. Dat zijn een hoop druiven.

Portwijn, de koning

De geschiedenis en de goede reputatie van portwijnen gaan terug tot de zeventiende eeuw, meer bepaald tot 1675, toen voor het eerst de uitdrukking "portwijn" verscheen. De oorsprong ervan was de toevoeging van brandewijn aan de wijnproductie om ervoor te zorgen dat de wijn zijn kwaliteiten niet zou verliezen tijdens de lange transporten. Deze door de Engelsen zo gewaardeerde wijn werd een integrerend deel van het Methwen-verdrag, waarin Portugal speciale leveringsvoorwaarden aan Engeland aanbood in ruil voor stoffen, waaraan hier een tekort was. Er werd zelfs gezegd dat de portwijn beter was dan die in de Bourgogne, een van de beste wijnlanden ter wereld in die tijd.

Wist u dat er in de Douro-regio meer dan 33 duizend wijnbouwers zijn en dat 80% minder dan een halve hectare bebouwd is (een half voetbalveld)?

Met dit succes kwamen echter ook de verleidingen om te veel en op een nogal ongeorganiseerde manier te produceren. De achteruitgang van de kwaliteit van de wijnen bracht de Markies van Pombal er in 1756 toe de Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro op te richten, die tot doel had de productie en de afzet van de wijnen te reguleren: hieruit ontstond de afbakening van de regio's en de regelgeving waaraan deze moesten worden onderworpen, om vervalsing te voorkomen en de prijzen te stabiliseren. Het was de eerste keer dat iets dergelijks gebeurde in de hele wereld.

De afgebakende Douro-regio is verdeeld in drie afzonderlijke zones: Baixo-Corgo, dat 51% van het met wijnstokken beplante gebied vertegenwoordigt en zich uitstrekt van Barqueiros tot de rivier de Corgo; Cima-Corgo, gecentreerd rond de stad Pinhão; en Douro Superior, het kleinste gebied met 13% van het wijnareaal.

De druiven die in Baixo-Corgo worden geteeld, worden meestal gebruikt voor de productie van Ruby en Tawny Port-wijn met meer betaalbare prijzen. Maar het is de Cima-Corgo die het hart vormt van de Port wijnproductie, hier worden wijnen van hoge kwaliteit geproduceerd, zoals "vintages" of "late botteling vintages".

De Quintas in de Douro en hun wijnen

De Douro-rivier maakt de fluviatiele verbinding tussen productie en consumptie mogelijk. De boerderijen, die de druiven verbouwden en de wijnen produceerden aan de oevers van de rivier, vervoerden deze vervolgens stroomafwaarts naar de kelders van Vila Nova de Gaia, in de beroemde Rabelo-boten. Van hieruit zouden zij dan naar de markt en naar de consument gaan. Enkele van de bekendste wijnhuizen zijn Calém, Ferreira, Burmester, Taylor's, Cockburn's, Churchill's, Porto Cruz en Graham's.

Maar voordat de wijnen de kelders bereiken, moeten ze worden geproduceerd, en dat gebeurt in de boerderijen. Wist u dat er in de Douro-regio meer dan 33 duizend wijnbouwers zijn en dat 80% minder dan een halve hectare grond heeft (een half voetbalveld)? De overige 20% is in handen van grote producenten die een constante produktie garanderen van merken die reeds goed aangeschreven staan en bekend zijn op de markt.

Als u enkele van de belangrijkste namen wilt kennen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de wijnen die uw handen in deze regio bereiken, dan zijn het er 15: Quinta dos Murças (Esporão), Muxagat, Quinta do Crasto, Quinta do Vallado, Niepoort, Vale Dona Maria, Quinta do Vale Meão, Ramos Pinto, Vinhos Conceito, Quinta do Pessegueiro, Real Companhia Velha, Quinta Nova da Nossa Senhora do Carmo, Quinta do Monte Xisto, Quinta do Noval, Quinta da Romaneira.

Veel van deze landgoederen oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit op toeristen, die adembenemende landschappen - waarvan vele met uitzicht op de Dourovallei - combineren met het genoegen goede wijnen te proeven en zelfs het productieproces bij te wonen. Het wijntoerisme is een van de belangrijkste activiteiten in de streek, en de landgoederen die het beoefenen bieden complete ervaringen, met rondleidingen, deelname aan de eigenlijke productieactiviteit en andere activiteiten in de natuur, zoals begeleide wandelingen, buitensporten, zonder de uitstekende keuken te vergeten, die een voorproefje geeft van de lekkernijen van de streek.

Aan de reeds bestaande toeristische aantrekkingskracht werd internationale erkenning toegevoegd toen in 2001 een deel van het wijnbouwgebied (26.000 hectare) door de UNESCO werd geclassificeerd als Werelderfgoed.

Bij Vinuus, het trefpunt voor producenten en wijnliefhebbers, vindt u veel van de wijnen van de landgoederen, zoals Quinta Nova Nossa Senhora do Carmo en Quinta da Sequeira. Van dit landgoed lichten we Quinta da Sequeira Grande Reserva Red 2016 uit, een wijn geproduceerd van de Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela en Old Vines druivenrassen in de afgebakende Douro regio.

Região demarcada do Douro | Quintas no Douro | Vinha do Douro

Mis de kans niet om te genieten van een van de mooiste landschappen ter wereld onder het genot van een glas wijn, stille of versterkte, witte, rode of rosé. Het gaat erom deze cultuur van toewijding tot in de perfectie op de Douro-oever te vertegenwoordigen.

Wil je meer weten? Neem contact op met ons team via e-mail: customer@vinuus.com